Curriculum Vitae Pier Taylor
Pier Taylor (Amersfoort, 1979) is een communicatie en informatie ontwerper. Pier biedt ontwerp-strategisch advies voor identiteit en orientatie ontwerp, merkpresentie, huisstijl cohesie en beheer. Hij maakt grafische en interactie ontwerpen en helpt als redactioneel ontwerper met content ontwikkeling. Portfolio voorbeelden zijn:
• design systemen voor de implementatie van website en app componenten, richtlijn en documentatie ontwikkeling (mediakunst.net);
• redactionele vormgeving en beeldredactie van zowel print- als webpublicaties (Snelweg Verhalen);
• informatie ontwerp en dynamische data visualisatie (LIMA infographics);
• tentoonstellingsontwerp, ruimtelijk en online (De Mobilist);
• locatie informatie systemen, plek- en webnavigatie (Sonse Heide A50 verzorgingsplaats).
Pier heeft een masterdiploma Design Culture Studies van de ZHdK, Zürich Hochschule der Künste, in Zwitserland en een bachelordiploma grafisch ontwerpen van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.
In 2000, tijdens zijn B.A., doet hij een drie maanden werkstage bij René Knip in Amsterdam. Vanaf 2001 na zijn studie in Arnhem werkt hij bij grafisch ontwerpstudio MINT. Gedurende vijf jaar bij Mint in Arnhem doet hij in het bijzonder ervaring op met informatieontwerp en het redactioneel ontwerpen van boeken en websites. Twee van zijn boekontwerpen worden door de Grafische Cultuurstichting bekroond als Best Verzorgde Boeken van Nederland, in 2003 en 2005. Pier initieert en organiseert in 2005 het symposium EN/EN bij Het Hoofdkwartier in Arnhem. Datzelfde jaar initieert hij het symposium Gated Community, Angstmachine of veilige thuishaven? bij ArtEZ in Arnhem. In 2006 vangt Pier aan redactioneel ontwerpen te doceren aan de HKA (ArtEZ). Daarnaast start hij in 2006 part-time aan het Zwitserse Design2context Instituut van de ZHdK met de masterstudie Design Culture begeleid door Professor Ruedi Baur. Naast doceren en studeren blijft hij ontwerpen. In 2007 produceert en ontwerpt hij de publicatie Kunstwerken en Kunstwerken voor de provincie Gelderland. Ook ontwerpt hij met G.A.N.G. een Snelweg Museum op een aanhanger dat wordt uitgeroepen tot de winnaar van de Rijkswaterstaat Routepluim. Vanaf 2008 werkt Pier bij corporate design studio Koeweiden Postma in Amsterdam als huisstijl ontwerper. In deze functie doet hij ervaring op met systeem ontwerp voor grote organisaties. In 2008 publiceert Lars Müller Pier’s aan de Zürich Hochschule der Künste ontwikkelde visueel essay Des-/orientierung (no.1). In 2009 is hij namens de ZHdK uitwissel-docent Multilingual Typography aan het Nanjing Arts Institute Design College in China.
Na zijn masterstudie, in 2009, richt Pier zijn eigen bedrijf op dat zich toespitst op navigatie en informatie ontwerp. Hij werkt voor opdrachtgevers als LIMA, Fiber en Waag Society, alsmede voor Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Als informatie ontwerper voor cultuur en overheids organisaties krijgt hij ervaring met cultureel erfgoed projecten, digitale archieven, publishing, web-oriëntatie en plek-navigatie projecten. In 2012 kent de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een Zilveren Tulp toe voor zijn vormgeving van het boek Snelweg Verhalen (NAi) en wordt zijn oriëntatie ontwerp voor een A50 snelweg verzorgingsplaats, een project i.s.m. Marcel Smink en Kunstloc Brabant, uitgeroepen tot winnaar van de Red Dot Design Awards. In 2013 wordt hij onderdeel van de Open Coöp en zit hij in de werkgroep SEiSMiC van Platform31. In 2014 en 2019 ontwerpt Pier publicaties voor Waag Society Creative Care Lab. Het Waag boek Connect, design for an empathic society en het People Value Canvas adresseert designvragen rond ouder worden in een vergrijzende samenleving. Ook ontwerpt Pier freelance projecten voor Fiber Amsterdam. In 2016 wint hij met Gidus Hopmans de ontwerppitch voor een praktijk-onderzoek voor de Provincie Gelderland naar ruimtelijke informatiebakens op de Food Valley KennisAs Ede-Wageningen. Het onderzoek is gepubliceerd in TMG, Tijdschrift voor Mediageschiedenis
Vol 19, No 2 (2016).
Tot op heden, vanaf 2013, werkt Pier als grafisch en interactie ontwerper voor LIMA, het Nederlandse platform voor mediakunst. Voor LIMA doet hij het huisstijl ontwerp, webontwerp en publiciteitvormgeving. Deze ervaring blijkt vormend voor zijn interesse in en kennis van digitaal erfgoed. Vanaf 2015 is hij drie jaar lang creative lead op Mediakunst.net, een gedeelde online catalogus van de mediakunst collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, De Appel en projectleider van het consortium LIMA. Pier is verantwoordelijk voor het interactie ontwerp en de communicatie vormgeving. De applicatie is in 2018 trots gelanceerd in het Stedelijk Museum en gevierd als een best-practice van museale samenwerking. Pier publiceerde in 2021 het lettertype Devoid, een studie in vier gewichten op Monotype MyFonts. Orkest De Ereprijs heeft ervoor gekozen om in 2021 met Pier te gaan werken voor het ontwikkelen van een ontwerpstrategie en hun nieuwe visuele identiteit.
Momenteel werkt Pier aan een vervolgtraject met Mediakunst.net in samenwerking met Wikipedia gericht op de integratie en gedeeld beheer van kunstenaarsbiografiën.
Naast ontwerpwerk in opdracht is Pier Taylor momenteel betrokken bij drie onderzoeksprojecten:
• In 2021 heeft Pier Taylor van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een startsubsidie toegekent gekregen voor het ontwikkelen van een tentoonstelling als online game genaamd ‘De Perskamer’. Het is een vervolg op een exploratief traject in 2020 gedaan in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met de Unesco perskamer van Gerrit Rietveld als casus (zie portfolio). Deze onderzoektrajecten ontstaan in de context van de technische exploratie van specialistische digitale procesconservering tools waar Pier samen met webontwikkelaar Jaap van der Kreeft aan werkt. Hun onderzoeksvraag is hoe
dynamische processen te documenteren waar een kunstenaar of ontwerper zelf, deels, nog in zit. Voor de continuïteit is de Dropper Foundation gevormd. Pier Taylor is daarmee onderdeel van een onderzoeksteam bestaande uit Jaap van der Kreeft, Nirav Christophe, Gaby Wijers en Pieter Jongelie.
• Synchronous City is een ontwerp onderzoek naar stedelijke synchroniën. Dit geschreven onderzoek behandeld ondermeer reflecties op de synchroniteit-studies van Steven Strogatz (wiskundige), Bernard Stiegler (filosoof) en Carolin Emcke filosoof). Doel is een serie longreads en visuele essays te maken.
• The Creative Cell is een taxonomische bespreking van creativiteitsmodellen. Het is een initiatief van creatief econoom Pieter Jongelie en zal uitmonden in een boekpublicatie.